S létem roste chuť na sex

15.07.2022 | Sex a vztahy

Sex k létu neodmyslitelně patří. Zatímco sexuální touha obecně v létě stoupá díky dostatku slunečního záření i hormonům, přílišné horko chuť na sex naopak zabíjí. Lidé na letních dovolených se sexuálním hrátkám navíc oddávají častěji než doma, více experimentují a rostou i jejich sklony k nevěře.

S létem roste chuť

Na nárůstu sexuální touhy v létě se podle odborníků podílí několik faktorů (1). Libido se zvyšuje díky bohaté letní zásobě slunečního záření. To je totiž spojováno s produkcí serotoninu v lidském těle, kterému se přezdívá hormon štěstí a radosti. V tomto případě pak platí rovnice, že čím lepší nálada, tím více chuti na sex. Studie (2) z Villanova University, jež ukázala, že sexuální témata si lidé „googlují“ nejvíce právě v červnu a červenci.

Pozor na horka

Příliš vysoké teploty a zvyšující se vlhkost naopak mohou sexuální touhu efektivně zničit. Horké počasí dle vědců na lidi působí letargicky a ubírá jim chuť dělat cokoli, u čeho by se mohli zapotit. Tato tvrzení podporuje i studie (3) americké National Bureau of Economic Research, podle které je početí dítěte nejméně pravděpodobné v nejteplejších dnech v roce.

Experimentuji, experimentuješ

V důsledku větší sexuální touhy mají lidé v letním období také větší chuť na sexuální experimenty (1). 

Jsme víc nevěrní

Podle průzkumu (1) se během dovolených zvyšuje četnost pohlavních styků, lidé mají navíc větší sklon k porušení partnerské věrnosti. Zatímco doma si třikrát týdně užívá sexu jen 6 % lidí, na dovolených jich je téměř dvakrát tolik. Počet těch, kteří si sex dopřávají pětkrát týdně, naroste v průběhu dovolené hned pětkrát. Z průzkumu dále vyplývá, že 9 % lidí bylo právě na dovolené nevěrných svému partnerovi.

Auto, les i pole

Teplé letní počasí vybízí i k tomu přenést do venkovního prostředí mnohé aktivity, sex nevyjímaje. Podle průzkumu (4) se k sexu venku během léta přiznalo hned 63 % lidí. Nejoblíbenějším místem k sexu je pak dle průzkumu auto na parkovišti (49 %), následují les (47 %) a pole (41 %). Kolem třetiny lidí pak pro své erotické hrátky vyhledává i pláže a vlastní zahrady, čtvrtina se oddává sexu v parku. 13 % lidí pak přiznává, že bylo při svém venkovním milování přistiženo, a 5 % si při něm přivodilo zranění.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23901739/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22810997/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5754756/, (4) wwwpubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34731950/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat